Ohjeita taitoluistelijoille

Luistimet 

- - - -

Luistimet ovat taitoluistelijan tärkein työväline, joten hyviin luistimiin kannattaa satsata alusta asti. Taitoluistimia myydään sekä uusina että käytettyinä. Pieneksi jääneet luistimet voi myydä edelleen lähes ostohintaan, sillä ne eivät kulu kevyiden luistelijoiden käytössä juuri lainkaan. Aloittelijoiden käyttöön sopivat taitoluistimien lisäksi myös hyvälaatuiset jääkiekkoluistimet. 

Luistimien terien suojaamiseksi luistimiin tulee hankkia teräsuojat, joita käytetään jään ulkopuolella kulkiessa.

Luistimien sitomiseen, huoltoon, teroitukseen ja hankintaan liittyvissä seikoissa saa opastusta valmentajilta jäähallilla harjoitusten yhteydessä. Älä siis hanki uusia luistimia tai teroituta vanhoja ennen kuin olet keskustellut valmentajan kanssa, vaan ota vanhat luistimet mukaan/lainaa ne jostain ensimmäistä kertaa varten. Tällöin varmistut siitä, että kerralla tulee hankittua toimivat luistimet, jotka eivät hidasta kehitystä.

 

Pukeutuminen

- - - -

Kypärän käyttöä edellytetään jokaiselta pieneltä lapselta sekä kaikenikäisiltä aloittelevilta luistelijoilta. Jääkiekkokypärä on tähän tarkoitukseen hyvä. Kypärän alle puetaan pipo tai kypärämyssy.

Käteen sormikkaat. Jos sormet palelevat, niiden päälle voidaan pukea vielä vanttuut/tumput/rukkaset. 

Jalkoihin puetaan sukkahousut tai ohuet sukat jotka voivat olla myös villaa. Luistimien päälle voi lisäksi laittaa suojat, jotka auttavat pitämään varpaat lämpiminä.

Kerrospukeutuminen on suositeltavaa. Luistelijan tulee voida harjoituksen aikana lisätä tai vähentää vaatetusta tarpeen mukaan. Pukeutumisessa on tärkeää huomioida, että Säkylän jäähalli on moneen jäähalliin verrattuna todella kylmä halli.

  • Alle puetaan pitkähihainen poolopaita tai aluspaita jonka kanssa kauluri sekä pitkät kalsarit tai lämpimät sukkahousut.
  • Toinen kerros verryttelypuku tai luistelutrikoot ja -paita/-puku. Toinen kerros voi olla myös villapaita ja -trikoot tai vastaavat fleecet. (Tarvittaessa puetaan molemmat kerrokset!)
  • Pakkasilla saa luistella talvihaalarissa tai -takissa.

 

Muuta huomioitavaa 

- - - -

Harjoitusten aikana etenkin pienimpien luistelijoiden kohdalla on tärkeää, että ylimääräiset häiriötekijät suljetaan pois ja keskittyminen saadaan pidettyä harjoittelussa. Tämän vuoksi huoltajilla ei ole asiaa aitioon, lukuun ottamatta aitiovuorolaista. Myöskään luistelijoiden kavereilla ei ole harjoitusten aikana syytä olla aitiossa.

Aitiovuorolaisen (vaihtuu viikoittain) tehtävänä on olla aitiossa ja huolehtia lapsista, jotka tarvitsevat apua luistinten kiristämisessä ja/tai vessassa käynnistä. Näin tunnin valmentaja pystyy keskittymään työhönsä, eivätkä jatkuvat keskeytykset häiritse oppimista ja tunnin kulkua. 

Vessassa kannattaa käydä ennen harjoituksia, jotta vältytään turhalta ramppaamiselta kaukalon ja pukukopin välillä.

Jokaisen tulee olla ajoissa paikalla. Harjoitusten alkamisaikaan on tarkoitus olla täysissä varusteissa jäällä, valmiina aloittamaan harjoittelu. 

Jäälle meno. Luistelukoululaiset ja harrastajat haetaan pukukopista ja he menevät jäälle valmentajan johdolla, vanhemmat/edistyneemmät luistelijat saavat mennä jäälle itsenäisesti oman valmentajansa antamien ohjeiden mukaisesti.