Sydän tekee hyvää -liikunta

3.9.2017

Sydän tekee hyvää -liikunta

Sydän tekee hyvää -liikunta tarkoittaa Terveyden 3-ottelun yhdistämistä säännölliseen, ohjattuun liikuntaan.

Konseptiin sisältyy T3O-mittaukset (kokonaiskolesteroli, verenpaine ja vyötärönympärys) ohjauksineen liikuntakauden alussa ja lopussa.

Lisätietoja Säkylän Naisvoimistelijoiden Sydän tekee hyvää -ryhmästä
Katja Kuula (katja.kuula@sakyla.fi)

Sydänliiton terveysmittausmalli kannustaa selvittämään valtimosairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen ja sepelvaltimotautiin, liittyvät terveysarvot. Ottelun päälajeina ovat verenpaineen, kolesterolin ja vyötärönympäryksen mittaaminen. Mittauksen yhteydessä osallistuja saa arvion valtimotautien kokonaisriskistään sekä omiin arvoihinsa ja elintapoihinsa kohdistuvan ohjauksen.

Tunne arvosi, vaikuta terveyteesi Jokaisen on hyvä tietää omat valtimoterveyteen vaikuttavat arvonsa, joihin voidaan vaikuttaa elintavoilla. Tällä hetkellä 60 %:lla suomalaisista on kohonnut kokonaiskolesteroliarvo. Miehistä lähes puolella ja naisista lähes kolmanneksella on joko kohonnut verenpaine tai säännöllinen verenpainelääkitys. Yli puolet aikuisista on ylipainoisia, ja joka viides voidaan luokitella lihavaksi.

Miksi mukaan voimisteluseuran Sydän tekee hyvää -ryhmään?

Terveydestä huolehtiminen kiinnostaa ihmisiä ja kokonaisvaltainen lähestyminen kannustaa mukaan voimisteluseuran ryhmään. Elintapaohjaus kannustaa myös omaehtoiseen liikunta-aktivisuuteen. Sydän tekee hyvää -ryhmä kannustaa omilta tuntuviin liikunta- ja muihin elintapamuutoksiin. Ryhmäläinen huomaa kehityksen omassa voinnissaan, jaksamisessaan ja terveysarvoissaan. Sydän tekee hyvää -ryhmän kautta voimisteluseuran luontainen rooli liikuttajana ja terveyden edistäjänä vahvistuu.

Sydän tekee hyvää -ryhmä on tarkoitettu 40–60 -vuotiaille. Ryhmäläisille tehdään mittaukset kauden alussa ja lopussa. Liikunnan, mittauksen ja elintapaohjauksen yhdistämisestä saatavan palautteen perusteella Sydänliitto ja Suomen Voimisteluliitto kehittävät edelleen Sydän tekee hyvää -liikuntakonseptia. Tavoitteena on levittää konsepti voimisteluseuroihin valtakunnallisesti.

Jatkossa Sydänliitto, sydänyhdistykset ja voimisteluseurat perustavat Sydän tekee hyvää -ryhmiä, jotka innostavat liikkumiseen ja terveysarvojen tuntemiseen. Voimisteluseura ja paikallinen sydänyhdistys ovat luontevia kunnan terveyden edistämisen kumppaneita.

Voimisteluseurojen ryhmät ovat myös luonteva väylä tutustua sydänyhdistyksen toimintaan ja vapaaehtoistyöhön.